Ultimele cercetări ale geneticienilor americani reaprind speranţa că oamenii ar putea trăi 400-500 de ani.
Prelungirea speranţei de viaţă ar fi posibilă dacă cercetătorii ar putea aplica oamenilor tratamentele genetice anti-îmbătrânire care au permis, în condiţii de laborator, multiplicarea de cinci ori a duratei vieţii viermilor Caenorhabditis elegans.
Doctorul Pankaj Kapahi, de la Buck Institute of Age Research din Novato, California, explică procedeul aplicat pentru prelungirea vieţii viermilor.
“Am folosit două mutaţii genetice, dintre care una prelungea viaţa cu 30%, iar cea de-a doua cu 100%. Am hotărât să vedem ce se întâmplă dacă le aplicăm simultan. Spre surprinderea noastră, durata vieţii nu a fost crescută cu 130%, aşa cum ne aşteptam, ci cu mult mai mult. Practic, viermii au trăit echivalentul a 400-500 de ani de viaţă umană”, a arătat cercetătorul.
Chiar dacă ar dura foarte mulţi ani pentru a prelungi în mod considerabil speranţa de viaţă a oamenilor, este de acum clar că mutaţiile genetice asupra unei clase de gene reprezintă “cheia” obţinerii acestui deziderat.
“Spre deosebire de anii de pionierat, când foloseam mutaţii în gene unice, acum folosim mutaţii într-o clasă de gene care conduc diverse procese”, a spus Kapahi, care a arătat că dificultatea de a găsi gena responsabilă de o viaţă lungă şi sănătoasă este explicabilă acum, când s-a descoperit că efectul este dat de interacţiunea între mai multe gene.
Următorul pas al cercetătorilor este de a testa modificările genetice pe multiple gene pe şoareci de laborator, pentru a vedea dacă rezultatele pot fi reproduse şi la mamifere, caz în care va exista certitudinea ca oamenii vor putea trăi mult mai mult, scrie apropo.ro.
Ultimele cercetări ale geneticienilor americani reaprind speranţa că oamenii ar putea trăi 400-500 de ani.
Prelungirea speranţei de viaţă a