Vânzarea brazilor în rate - aceasta este cea mai nouă găselniţă prin care comercianţii din pieţele bucureştene încearcă să atragă clientela. Metoda se aplică în cazul pomilor de Crăciun aduşi din Danemarca, preţul acestora, ce poate ajunge şi la 1.700 de lei, putând fi plătit în şase tranşe lunare.
Convinşi că la sfârşitul lui 2013 vor (re)găsi, în sfârşit, succesul în afaceri, vânzătorii de brazi au invadat pieţele din Bucureşti cu mii de pomi de Crăciun, la preţuri pentru toate buzunarele şi cu oferte inedite.
Preţurile brazilor diferă de la piaţă la piaţă şi pornesc de la 40 de lei - pentru un pom cu mic şi cu crengile rare, tăiat dintr-o zonă împădurită a Moldovei -, până la 1.700 de lei pentru unul înalt şi bogat, importat din Danemarca.
Indiferent de preţuri, clienţii nu prea se înghesuie, cel puţin deocamdată, aşa că vânzătorii se plictisesc şi îşi redecorează în permanenţă standurile cu globuleţe, beteală şi Moşi Crăciun cu baterii din interiorul cărora se aud cântece de sezon.
La Piaţa Crângaşi, brazii danezi reprezintă grosul ofertei, cu preţuri între 70 şi 220 de lei, în funcţie mărime. Există, însă, şi pomi sensibil mai ieftini, aduşi de la Piatra Neamţ, care costă între 40 şi 100 de lei. Diferenţa între cele două categorii de marfă este evidentă: brazii româneşti sunt mai sărăcăcioşi decât cei din import, la fel cum puterea de cumpărare intră în picaj pe traseul Copenhaga-Bucureşti.
Există variante şi pentru clienţii cu buget redus, în maldăre uriaşe de crengi de brad, care costă până la cinci lei bucata.
Oferta este, astfel, una bogată, iar preţurile se negociază cu fiecare client în parte. Mai mult, dacă le place un brad, dar nu au destui bani să-l cumpere pe loc, clienţii pot lăsa un avans, iar pomul este pus deoparte până când întorc cu restul sumei.
"Vânzările merg slab deocamdată, dar sperăm că de acum