Legea amnistiei figurează în continuare pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Camerei Deputaţilor, deşi aleşii au susţinut că vor dezbate din nou proiectul de lege abia în februarie, când începe următoarea sesiune legislativă.
Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Legea amnistiei încă figurează pe ordinea de zi a şedinţei din data de 17 decembrie şi urmează să fie votată începând cu ora 13.00. Pentru a fi eliminată de pe ordinea de zi, un deputat trebuie să facă o solicitare în acest sens, care ar urma să fie votată în plen.
„La solicitarea motivată a preşedintelui de şedinţă sau a unui lider de grup parlamentar, făcută la începutul unei şedinţe de lucru în plen, ordinea de zi sau programul de lucru se poate modifica prin aprobarea Camerei“, arată secţiunea 7 a reguzlamentului de funcţionare a Camerei Deputaţilor.
Dacă niciun ales nu va cere modificarea ordinii de zi, parlamentarii ar putea pur şi simplu să nu voteze acest proiect de lege şi să-l reia în luna februarie.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie în secret, în noaptea de luni spre marţi, un controversat proiect de lege promovat insistent de deputaţii Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD), privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse.
Pentru cine vine amnistia
Amnistia este actul de autoritate publică prin care legiuitorul, pentru anumite infracţiuni, acordă clemenţă totală şi necondiţionată, ca şi cum fapta nu ar fi fost comisă. Făptuitorii rămân cu cazierul curat şi nu suportă nici o consecinţă pentru faptele lor.
Iniţial, proiectul de lege prevedea amnistierea totală a faptelor pentru care legea prevede o pedeapsă maximă de până la 4 ani. Printr-un amendament, Comisia juridică a majorat acest prag la 7 ani, dar a inclus pe lista excepţiilor de la amnistie darea de mită şi primirea de foloase necuvenite, pr