România a ajuns în atenţia presei străine în urma unui reportaj dedicat de canalul France 3 Deltei Dunării. Materialul a fost difuzat în cadrul emisiunii "Des Racines et des Ailes" (Rădăcini şi aripi) şi a fost urmărit de peste 3,5 milioane de telespectatori francezi.
Acelaşi reportaj, care prezintă viaţa locuitorilor din zona Deltei Dunării şi relaţia lor cu natura, va fi difuzat în următoarea perioadă, pentru publicul internaţional, pe canalul TV5 Monde.
Acesta face parte dintr-o serie specială numită "Au fil du Dunabe" (De-a lungul Dunării), în care este prezentat traseul Dunării de la izvor, în Munţii Pădurea Neagră, şi până la gurile de vărsare, în Deltă.
FOTO: Facebook/Des racines et des ailes
Echipa franceză care a participat la filmări a fost însoţită în România de fostul canoist Ivan Patzaichin, cvadruplu laureat cu aur al Jocurilor Olimpice de vară.
"Produse autentice româneşti precum canotca, barcă realizată prin recuperarea unor vechi meşteşuguri locale, sunt prezentate în reportaj ca şansă inovativă pentru turismul lent în România, activitate căutată de călătorii şi turiştii români şi străini educaţi în spiritul respectului pentru natură", se menţionează într-un comunicat emis de Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23".
Sursă: YouTube
Dunărea străbate în drumul său de la izvor la vărsarea în Marea Neagră 10 ţări şi patru capitale europene. Debitul său la intrarea în Deltă ajunge la 6.350 de metri cubi pe secundă, acesta fiind distribuit pe cele trei braţe, respectiv Chilia, Sulina şi Sfântul Gheorghe.
Datorită unicităţii sale, Delta Dunării a fost declarată rezervaţie a biosferei şi recunoscută de UNESCO. Totodată, datorită suprafeţei sale totale de 4.178 kilometri pătraţi, Delta Dunării se plasează pe locul 22 în topul celor mai mari delte din lume şi pe locul al treilea în Europa, după cel