Aplicaţiile periculoase care trimit mesaje scurte către numere cu suprataxă sunt principalele ameninţări ce au vizat smartphone-urile şi tabletele utilizatorilor Orange echipate cu “Orange Antivirus”, care integrează tehnologiile Bitdefender.
86,2% din ameninţările informatice blocate fac parte din familia Android.Trojan.SMSSend. Acesta este un virus inclus în diverse aplicaţii care, după instalare, încearcă să trimită mesaje la numere cu suprataxă şi interceptează eventualele confirmări prin SMS pe care victima le primeşte.
’’Procentul ridicat reprezentat de acest tip de virus în totalul ameninţărilor Android blocate indică pragmatismul escrocilor. Aceştia urmăresc câştiguri financiare imediate, iar cea mai simplă metodă este injectarea unui astfel de virus în aplicaţii aparent legitime. Viruşii pe terminale mobile precum smartphone sau tabletă vor continua să se înmulţească mai ales din cauza gradului mare de utilizare a acestui tip de dispozitive pentru activităţi din ce în ce mai diverse’’, a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Pe locul doi cu 3,11% din tentativele de infecţie înregistrate se află Android.Trojan.Agent.XFG un virus ce operează după aceeaşi metodă ca şi familia SMSSend, cu excepţia faptului că mesajele trimise fără acordul utilizatorului nu au neapărat intenţii de monetizare rapidă (SMS-urile nu sunt trimise la numere cu suprataxă).
Un alt virus, Android.Trojan.GingerMaster.DK cumulează 1,17% din totalul ameninţărilor blocate de Orange Antivirus. Acesta se foloseşte de o vulnerabilitate din Android 2.3.3 Gingerbread pentru a obţine privilegii de root. După ce infectează dispozitivul, virusul se conectează la un centru de comandă şi control, de unde poate fi controlat de un atacator. Aplicaţiile periculoase care trimit mesaje scurte către numere cu suprataxă sunt principalele amenin