Comuniştii şi socialiştii au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest.
Proiectul de buget pe 2014 a intrat în dezbaterea Parlamentului. Un buget care încearcă să împace aşteptările Fondului Monetar Internaţional, cu care guvernul vrea să continue cooperarea, cu aşteptările electoratului. Un şpagat care a pus guvernul într-o situaţie precară, astăzi, în Parlament.
Discuţiile celor două proiecte de importanţă majoră pentru anul bugetar 2014 - politica bugetar-fiscală şi legea bugetului - au loc în lipsa practic unei jumătăţi din deputaţi. Pentru că au fost înlăturaţi de la dezbaterea din comisii, nu doar deputaţii comunişti, ci şi cei din grupurile Dodon sau Mişin au părăsit în semn de protest şedinţa. Au rămas doar liberalii lui Mihai Ghimpu, şi ei foarte critici faţă de cele două proiecte, dar prezenţa cărora a asigurat un cvorum, chiar dacă la limită, de 51 de deputaţi prezenţi, care a permis majoritarilor să avanseze cu discuţiile pe legile bugetare.
Felul cum majoritarii au înlăturat opoziţia de la dezbaterile din comisii, prealabile celor din plen - discuţii care practic asigură transparenţa acestui proces - este însă doar pretextul tehnic pe care l-au invocat grupurile de deputaţi ce boicotează şedinţa. Esenţa nemulţumirii lor este însă mult mai gravă, iar deputatul Igor Dodon ne-a explicat în ce constă această nemulţumire:
„În primul rând, în politica fiscală sunt mai multe prevederi care ascund conflicte de interese: începând cu TVA-ul în agricultorii, unde guvernanţii au promis agricultorilor 8%, iar FMI şi BM insistă pe 20%. În buget sunt alte probleme, mult mai mari - un deficit enorm, de peste 2 miliarde de lei, care se acoperă totalmente din granturi şi credite externe. În plus, tot ce ţine de investiţii capital, anexa nr. 6 care trebuie să fie la buget, nu este prezentată, adică re