Dintre cele zece cazuri nominalizate la Gala Top 10 Suceveni -ediţia a II-a, povestea preotului Mihai Negrea, care creşte nu mai puţin de 42 de copii, orfani ori provenind din familii dezorganizate, a adunat cele mai multe voturi din partea spectatorilor care i-au putut urmări povestea în cadrul reportajelor video prezentate în cadrul galei de la sfârşitul săptămânii trecute, părintele primind premiul publicului.
Despre părintele Negrea v-am povestit, într-una din ediţitiile trecute, că a deschis în urmă cu trei săptămâni, la Vatra Dornei, un centru de copii.
A luat în administrare o clădire lăsată în paragină de aproape un deceniu și în nici două luni și jumătate, cu sprijinul prietenilor -aşa îi numește el pe toți cei care l-au ajutat şi îl ajută - a transformat-o într-o casă pentru copii. 30 vor sta permanent acolo, iar alți 50 vor lua o masă caldă la prânz, zi de zi.
„Din cerşit”
În lăcaşul de cult la care slujeşte, Mănăstirea Podul Coşnei de la intrarea în comuna Poiana Stampei, e plin de copii.
În total, părintele şi soţia sa, Iulia Negrea, îngrijesc 42 de copii, dintre care 15 locuiesc efectiv în mănăstire, iar restul au rămas la casele lor, însă primesc săptămână de săptămână pachete cu alimente, dulciuri, hăinuțe și rechizite.
„Din cerşit... mă doare cuvântul, dar o fac cu inima deschisă, încercând să le explic tuturor că nu cerşesc pentru mine, cer pentru copii”, îmi explică părintele.
Gemenii Remus și Romulus și frații lor mai mici, Ioana și Alexandru, au fost primii și singurii, credea preotul Negrea în 2006, copii pe care ar putea să-i crească la mănăstire, după ce mama lor murise înecată, iar tatăl nu îi mai putea îngriji, fiind paralizat în urma unui accident.
„Soţul meu i-a oprit aici, deşi nu aveam mare lucru, toţi patru dormeau înghesuiţi într-o cameră, dar aveau un culcuş măcar, dormeau în podul c