Banca de stat EximBank are în continuare un post vacant de vicepreşedinte executiv, la mai bine de un an după ce premierul Victor Ponta l-a propulsat pe Traian Halalai în funcţia de preşedinte.
Potrivit informaţiilor de pe piaţă, negocierile dintre cele două partide aflate împreună la putere cel puţin până în prezent – PSD şi PNL – au stabilit anul trecut că EximBank intră în sfera de influenţă a liberalilor, însă numirea lui Halalai a făcut obiectul unui aranjament special. De asemenea, Paul Ichim, susţinut de PSD, a fost menţinut în funcţia de vicepreşedinte pentru al doilea mandat la rând.
Liberalilor le-a rămas al doilea post de vicepreşedinte, însă lipsa cronică de cadre calificate care se vede şi în cazul numirilor din guvern şi-a spus cuvântul.
După două tentative eşuate de a nominaliza un candidat, politicienii şi-au concentrat atenţia spre alte scaune considerate a avea un potenţial mai mare de a genera avantaje.
Mai întâi PNL a încercat să-l instaleze la EximBank pe Mihai Mandreş, un fost dealer pe care nu-l recomanda pentru poziţia de vicepreşedinte decât susţinerea politică. BNR a refuzat să-i aprobe numirea considerând că nu are pregătirea necesară pentru responsabilităţile de conducător de bancă, iar această decizie a reprezentat un motiv de uşurare pentru tandemul Halalai-Ichim.
A urmat a doua încercare: Dan Radu Ruşanu, unul dintre cei mai influenţi lideri liberali, devenit preşedinte al nou înfiinţatei Autorităţi de Supraveghere Financiară, a vrut s-o impună ca vicepreşedinte al EximBank pe Carmen Radu, pe care în 2005, când venise la putere cabinetul Tăriceanu, reuşise s-o propulseze chiar în funcţia de preşedinte al băncii de stat.
Carmen Radu chiar se instalase în EximBank în prima jumătate a acestui an, însă în august a anunţat că renunţă la nominalizare din „raţiuni personale“. Neof