Marea Britanie se teme de imigranţii români care ar putea ajunge să lucreze în Regat după 1 ianuarie 2014, când vor fi anulate restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii, dar se vorbeşte prea puţin despre cât câştigă firmele, persoanele şi statul britanic de pe urma apartenenţei României la Uniunea Europeană. Astfel, firmele britanice fac anual afaceri de 4 mld. euro în România, unde realizează profituri de 200 mil. euro, arată datele de la Registrul Comerţului.
În intervalul 2010-2012, firmele britanice au avut o cifră de afaceri medie anuală de 6,3 mld. euro. Dacă se consideră că nivelul a fost dublu comparativ cu intervalul 2007-2009, rezultă că după integrarea în UE afacerile britanicilor au fost de 27-30 mil. euro.
Un calcul similar în cazul profitului arată că după integrarea României în Uniunea Europeană britanicii au câştigat 3,7 mld. euro din România.
Este posibil ca profiturile şi cifra de afaceri să fie în realitate mai mari întrucât statistica Registrului Comerţului ia în calcul doar firmele care au acţionariat majoritar britanic, dar alte companii de origine britanică ar putea să intre în România prin alte state (un exemplu este operatorul de telefonie mobilă Vodafone, care în datele Registrului Comerţului figurează ca având capital olandez).
Pe lângă câştigurile directe reflectate în statisticile oficiale, companiile britanice au mai câştigat de pe urma listării firmelor româneşti la Londra (A&D Pharma între 2006 şi 2011 şi Romgaz în prezent), de pe urma administrării Fondului Proprietatea (care este de origine americană, dar care îşi derulează contracul prin intermediul diviziei de la Londra), dar şi din contribuţiile românilor care lucrează în străinătate.
În plus, britanicii mai derulează investiţii în agricultură, unde au în portofoliu terenuri de peste 30.000 de hectare, în timp ce aproximativ 30-