Circa 64% dintre români sunt îngrijoraţi de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale, potrivit unui studiu realizat de compania britanică de cercetare YouGov la iniţiativa Provident Financial România.
Aproape jumătate asociază majorarea acestor cheltuieli cu creşterea facturilor de utilităţi, o tendinţă firească în perioada sezonului rece, precum şi cu scumpirea alimentelor, la care se aşteaptă 20% dintre cei chestionaţi, mai arată rezultatele cercetării.
În acest context, românii sunt tot mai atenţi la cheltuielile zilnice şi caută să ia cele mai bune decizii privind bugetul personal. 68% dintre respondenţi susţin că au acordat mai multă atenţie cheltuielilor curente în ultimul an, în timp ce 7 din 10 au optimizat anumite investiţii, precum cele pentru vacanţe, socializare sau bunuri de folosinţă îndelungată, pentru o mai bună gestionare a bugetului personal.
"Pe de o parte, 91% dintre respondenţi au spus că se gândesc foarte atent înainte de a lua un credit şi că împrumută doar sume de bani potrivite situaţiei lor financiare. În acelaşi timp, 68% dintre respondenţi au declarat că, deşi au un venit stabil, le-ar fi dificil să acceseze rapid o sumă de bani într-o situaţie specifică", a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România şi Bulgaria.
Românii apelează în proporţie de 30% la împrumuturi pentru a spori confortul vieţii de familie şi unul din cinci împrumută pentru cheltuieli legate de educaţia copiilor.
Potrivit studiului, cel mai utilizat produs financiar rămâne cardul de credit, cu o pondere de 47% dintre respondenţi, urmat de asigurarea de locuinţă, cu 39% şi asigurarea de viaţă, cu 20%.
Încrezători în viitor
Unul din trei clienţi ai instituţiilor financiare nebancare consideră că economia României se va îmbunătăţi în următoarele 12 lu