Cazul Harinvest nu este un incident izolat, ci este „o ilustrare modestă“ a unei probleme structurale cu care se confruntă piaţa românească de capital: firme slabe financiar implicate în tranzacţii de milioane de lei cu banii investitorilor pot cădea foarte uşor pradă tentaţiei de a fura din conturile clienţilor, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). El cere reglementări mai stricte astfel încât piaţa de capital să fie accesibilă doar pentru brokerii robuşti financiar şi pregătiţi profesional.
Paguba de 5,35 milioane de lei adusă de firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea unui număr de 44 de investitori, care s-au trezit fără bani şi acţiuni în conturi, a arătat că o firmă de dimensiuni mici poate cauza riscuri ridicate în sistemul bursei şi că sunt necesare reguli mai stricte pentru brokerii pe mâna căror zeci sau chiar sute de investitori îşi lasă economiile şi averile.
„Brokerii care folosesc banii clienţilor trebuie să fie robuşti financiar, iar acest aspect este una dintre cele mai mari probleme structurale cu care se confruntă piaţa de capital din România. Dacă brokerii cred că nu au nimic de pierdut într-o situaţie critică, atunci orice se poate întâmpla. Lecţia învăţată din cazul Harinvest este că sunt necesare cerinţe mai stricte pentru brokeri“, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
Oficialul BVB a adăugat că a discutat cu Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), despre revizuirea reglementărilor care fac referire la cerinţele profesionale pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să fie brokeri şi despre revizuirea cerinţelor minime privind capitalul social pe care trebuie să îl aibă firmele de brokeraj. Continuarea pe ZFCorporate
Cazul Harin