Drd. Adrian Dumitru Solomon
Preşedinte al Asociaţiei Absolvenţilor Masteratului în Drepturile Omului „VICTOR IANCU”
Marţi, 10 Decembrie 2013, în Sala Drepturilor Omului din Parlamentul României, Camera Deputaţilor, a avut loc simpozionul cu participare internaţională intitulat
„20 de ani de muncă pentru drepturile voastre.” Cu această ocazie, s-au sărbătorit două evenimente importante legate de promovarea şi respectarea drepturilor omului.
La 10 decembrie 1948 s-a adoptat, prin Rezoluţia nr. 217A, de către Adunarea Generală O.N.U., cu 48 de voturi pentru şi 8 abţineri Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, zi care este sărbătorită în lume ca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
Diferenţiat faţă de Tratatele speciale puse sub garanţia internaţională a Ligii Naţiunilor, care au definit practic drepturi numai pentru membrii minorităţilor, această Declaraţie este un document de ansamblu şi cu vocaţie de universalitate, dedicat tuturor membrilor umanităţii, implicit celor care fac parte din categoria minorităţilor.
Timpul scurs de la proclamarea, acum 65 de ani, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului nu a diminuat cu nimic forţa mesajului acestui document de însemnătate excepţională, conceput pentru a consacra un ideal comun pentru toate naţiunile, temelie pe care s-a înălţat şi continuă să se înalţe edificiul drepturilor omului.
Deoarece Declaraţia nu are forţă juridică obligatorie, nefiind un tratat internaţional, nu creează obligaţii pentru state. Cu toate acestea, prevederile sale au fost incluse în constituţiile şi legile interne ale statelor, fapt pentru care aceasta a căpătat o importanţă politică deosebită.
Preambulul declaraţiei dezvoltă ideea că recunoaşterea drepturilor omului constituie fundamentul libertăţii, dr