„Din experienţa internaţională, nu a fost nici o lege privind controlul tutunului care să treacă uşor în parlamente, să nu fie opoziţie din partea industriei tutunului care se teme să nu-şi piardă profiturile.”
Guvernul vrea să alinieze strategia de combatere a fumatului standardelor europene: dacă decizia aprobată astăzi de guvern trece prin parlament, pe pachetele de ţigări vor fi avertismente mult mai mari că fumatul ucide; vor creşte semnificativ amenzile pentru cei care fumează în locuri publice sau în alte locuri unde este interzis, cum ar fi staţiile de transport public; vor fi treptat interzise ţigările mentolate sau cu alte arome şi cele subţiri, slim. Toate - măsuri aflate deja în vigoare în Uniunea Europeană. Ceea nu înseamnă că sunt şi eficiente. Argumentul guvernului este, ca peste tot, unul financiar (pe lângă cel uman, desigur): cât se câştigă pe impozitul pe ţigări, se pierde prin bolile provocate de fumat.
Proiectul de lege care ia în calcul întâi de toate protejarea drepturilor nefumătorilor prevede amenzi dure atât pentru agenţii economici care importă şi comercializează produsele de tutungerie, cât şi pentru fumători. În primul rând, se prevăd amenzi de până la 10 mii de lei (aproximativ 770 dolari SUA) pentru plasarea ţigărilor în locurile cele mai vizibile în magazine şi supermarketuri. După epuizarea stocurilor existente, agenţii economici ar putea să fie sancţionaţi cu până la 9 mii de lei pentru plasarea pe piaţă a ţigărilor cu arome sau care conţin alţi aditivi şi dacă avertismentele împotriva fumatului nu vor ocupa 75 la sută din suprafaţa pachetelor de ţigări fiind incluse şi imagini care sugerează despre daunele fumatului.
Proiectul mai prevede că orice formă de publicitate a produselor de tutungerie la radio, tv, presă scrisă, în cinematografe, pe internet, în mijloace de transport, pe panouri stradale ş