Consiliul Judeţean vrea să împrumute peste 30 de milioane de euro pentru a cofinanţa proiectele europene pe care le derulează. În acest fel bugetul s-ar degreva de suma respectivă şi banii vor putea fi utilizaţi pentru modernizarea drumurilor judeţene.
Creditul pentru cofinanţarea proiectelor europene nu majorează gradul de îndatorare a unei autorităţi publice, aşa că preşedintele Horea Uioreanu vrea să-l folosească ca facilitate pentru ca judeţul să aibă bani pentru proiectele de investiţii. Pentru accesarea creditului are nevoie de votul plenului pe care îl cere la şedinţa ordinară de astăzi.
Administraţia judeţeană are în derulare şase proiecte europene în valoare de totală de peste 700 de milioane lei. Cofinanţarea acestora depăşeşte suma de 134 de milioane lei (peste 30 de milioane de euro), bani pe care judeţul trebuie să-i asigure din bugetul propriu.
Vorbim de sistemul integrat de management al deşeurilor, de extinderea parcului industrial Tetarom I, de crearea parcului Tetarom IV în comuna Feleacu, de modernizare a drumului Răchiţele-Prislop-Ic Ponor, modernizare a staţiilor de epurare din Cluj şi Sălaj dar şi de studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj. „Am găsit o facilitate care se acordă autorităţilor publice care au proiecte europene. Ele pot lua credit pentru a asigura finanţarea egal cu suma care revine pentru cofinanţarea acestor proiecte, iar acesta nu creşte gradul de îndatorare a judeţului, fiind vorba despre proiecte nerambursabile. Aşa că vrem să accesăm şi noi un astfel de credit, ca să degrevăm bugetul judeţului de cofinanţarea proiectelor europene şi suma respectivă să o putem folosi pentru drumurile judeţene", a declarat preşedintele Horea Uioreanu.
Preşedintele judeţului spune că prioritare pentru el, în următorii d