Ruptura USL a devenit o chestiune de zile, după ce liderii PSD şi PNL şi-au aruncat vorbe grele. Conform preşedintelui PDL, Vasile Blaga, care speră ca această alianţă să reziste până la europarlamentare, PSD şi-a asigurat deja majoritatea în Parlament, cu minorităţile şi cu "fugarii" din PPDD: "Au avut grijă să îşi creeze deja o majoritate". Despre acest lucru se discută şi în PNL, fiind tot mai clar că în PSD actuala coaliţie nu mai este văzută cu ochi buni, ruptura permiţând partidului să se prezinte în alegerile prezidenţiale cu un candidat propriu fără prea multe remuşcări. Conform unor calcule sumare, grupul format din PSD plus PC, UNPR, UDMR, minorităţi şi parlamentarii ex-PPDD trece lejer de 53% în Parlament, aşa că ruperea USL nu este un capăt de ţară pentru guvernul Ponta.
Chiar şi în aceste condiţii, unirea opoziţiei pare un deziderat greu de atins. Vasile Blaga neagă o posibilă negociere cu PNL, în cazul destrămării USL: "Nici pe departe. Noi am spus-o, şi este şi în programul nostru politic, ne dorim să intrăm la guvernare în urma unor alegeri generale, prin uşa din faţă. USL este măcinată de luptele pentru putere, pentru bani, pentru resurse, iar acum sunt dezbinaţi şi de modul în care încearcă să pună în practică obiectivele nerealizate din timpul puciului din 2012. Lucrurile vor evolua în continuare între ei. Noi ne dorim să rămână uniţi şi să răspundă împreună pentru toate promisiunile neonorate făcute în campanie. Să le dea Dumnezeu gândul cel bun, să se certe în continuare, dar să rămână uniţi, totuşi, cel puţin până după europarlamentare şi să plătească. Eu aş vrea să rămână uniţi până la alegerile generale, să plătească împreună".
Politicienii PPDD, care au ajuns în Parlament pe listele partidului creat de Dan Diaconescu continuă să îngroaşe rândurile puterii. Conform anunţului făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgon