La Constanţa, oferta de brazi naturali s-a restrâns foarte mult comparativ cu anii trecuţi. Aceştia nu se mai găsesc în toate pieţele, pierzând teren în faţa brazilor artificiali.
Piaţa de brazi din Constanţa este mai restrânsă decât în alţi ani. Dacă înainte, pieţele gemeau de brazi, pini şi molizi pentru Sărbători, acum aceştia aproape că au dispărut din pieţe.
În Piaţa Griviţei din centrul oraşului, de exemplu, nu sunt brazi de vânzare. Găseşti brazi abia în Piaţa Tomis III, unde vânzătorii ocupă un spaţiu redus, în spatele poştei.
Cei mai arătoşi brazi costă între 150 şi 200 lei. Aceştia sunt din import, după cum spun vânzătorii. Un brad de mărime medie şi nu foarte bogat, românesc, costă sub 100 lei. „Dar are miros de brad“, îi fac reclamă vânzătorii. Cel mai ieftin brad costă 30 lei şi este pe măsura preţului: mititel şi destul de sărăcuţ.
„După posibilităţi, oricine poate să-şi cumpere un brad de la noi“, arată vânzătorul Vasile Mereuţă din Vrancea. „Toţi se uită după un brad mare şi frumos, ca să le fie casa bogată în anul care vine. Dar dacă nu au prea mulţi bani, aleg un pom micuţ de Crăciun, ca să le miroasă totuşi casa frumos, a brad“, spune Mereuţă.
Supermarketurile au în oferta lor şi pomi de Crăciun. Dacă este artificial, bradul costă între 50 şi 550 lei. Dacă este natural, bradul are preţul de 80-90 lei, iar molidul - de 30 lei. Dezavantajul celui din urmă este că se ofileşte, se scutură foarte rapid, iar acele îi cad pe jos. Brazii se găsesc şi la hypermarketurile prepoderent alimentare, şi la cele cu produse specifice locuinţei.
Crengile de brad reprezintă o soluţie pentru cei care nu se îndură să cumpere un brad tăiat. Preţul unei crengi porneşte de la 2 lei dacă este simplă şi ajunge la 10 lei dacă este decorată. O coroniţă ornată bogat - fie naturală, fie artificială - poate fi cumpărată şi din pieţe, şi din su