Guvernul caută soluţii pentru a ajuta întreprinderile vinicole care mai au de rambursat la bănci încă circa 60 de milioane de euro (peste un miliard de lei), restanţe acumulate în urma embargoului impus de Rusia în anul 2006
Sectorul vinicol din Republica Moldova se află în continuare într-o situaţie dificilă, în condiţiile în care împrumuturile bancare rămân scumpe, ceea ce nu le permite vinificatorilor să se dezvolte, susţine Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
„Situaţia se complică şi din cauza că vinificatorii moldoveni mai au de rambursat datorii de circa 60 de milioane de euro la băncile comerciale moldoveneşti, acumulate în urma embargoului impus de Rusia vinurilor din Republica Moldova în martie 2006“, a adăugat Bumacov.
Fond de garantare pentru vinificatori
Ministrul susţine că Guvernul caută soluţii pentru a-i ajuta pe producători. „În prezent negociem cu Banca Europeană de Investiţii pentru înfiinţarea unui fond de garantare a creditelor în valoare de 20-25 de milioane de euro. Graţie acestui fond, producătorii vot putea obţine credite de la bănci, chiar dacă nu dispun de gaj suficient, şi astfel se vor putea dezvolta“, a adăugat Bumacov.
O altă sursă de susţinere a sectorului vinicol este proiectul „Filiera Vinului“, finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii, în valoare de 75 de milioane de euro, în cadrul căruia mai mult de 20 de întreprinderi au beneficiat deja de fonduri de circa 25 de milioane de euro.
„Din 2014 demarează a doua etapă a proiectului şi producătorii de vin vor putea achiziţiona utilaje în leasing. Pentru această componentă sunt planificate circa zece milioane de euro. Banii vor putea fi accesaţi doar de către producătorii şi procesatorii de vin“, a precizat Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului“.