Fostul șef al brigăzii anti-KGB din România, generalul-locotenent Victor Neculicioiu, a murit cu aceeași discreție care l-a marcat întreaga viață. În 1981 avea gradul de colonel și era șeful Securitatii Brasov. Înmormântarea va avea loc mâine, la ora 13.00, la cimitirul din comuna Cristian.
La 15 iunie 1981 semneaza o nota in care identifica persoanele din judetul Brasov care sunt cercetate în problema “Eterul”. Victor Neculicioiu era, în 2000, general de brigada în SRI.
După revoluție, s-a retras la Cristian, unde avea o casă. A cochetat și cu politica, după Revoluție, înscriindu-se în PSM (Partidul Socialist al Muncii), dar la scurt timp a renunțat și nu a mai apărut în viața publică.
Referitor la conspiraţia de la Iaşi, referirile Securităţii au fost destul de vagi în anii de după Revoluţie. În 1994, Victor Neculicioiu, fost şef al contraspionajului, reda mitingul eşuat la Iaşi în câteva fraze. Iată mărturia sa în faţa Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie: „La 14 decembrie am fost trimis la Iaşi cu o echipă, să văd implicarea ruşilor. S-a semnalat că va fi o acţiune de anvergură. Aveau oameni care-i ţineau la curent şi cadre de informaţii la ambasadă. Să scoată lumea în stradă. Pe 15, erau doi sau trei reţinuţi. (…) E drept, zona era bătută de ruşi. Trebuia să se iasă în stradă pe 16, 19 şi parcă 22. Nu au ieşit”.
Aşa cum rezultă din documente date publicităţii, instrucţiunile KGB către agenţii din România, interceptate de Departamentul Securităţii Statului în 1982, relevau că “România era lucrată ca un stat inamic, o abordare care nu numai că a fost perpetuată, ci chiar accentuată după venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov”. Generalul Victor Neculicioiu, ultimul director al Unităţii 0110 (unitatea anti-KGB) a Securităţii a declarat în faţa unei Comisii de anchetă a Senatului că, atunci când a preluat comanda