Mai multe ferme de porci au intrat în faliment, în ultima jumătate a anului în curs, ca urmare a costurilor crescute cu cerealele din prima parte a lui 2013, după cum ne-a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP), care ne-a precizat: "Ieşirile din decor la care am asistat în ultimele şase luni au avut drept cauză faptul că fermierii nu au mai rezistat din punct de vedere financiar, au fost doborâţi de costurile cerealelor din prima parte a anului. Au fost crescători care nu au putut supravieţui".
Potrivit domniei sale, până la noua recoltă, toţi fermierii din sector au fost pe pierdere, în prezent aceştia încercând să acopere găurile din primele şase luni ale lui 2013.
"Sperăm la o mai mică volatilitate, mai ales pe partea de inputuri", ne-a mai spus Ioan Ladoşi, subliniind că, pentru anul viitor, se avansează un calm relativ pe piaţa europeană, crescătorii autohtoni de porci depinzând foarte mult de evoluţiile europene.
"Preţul este făcut de piaţă. După ce au fost reluate exporturile Germaniei către Rusia, a avut loc o scădere a presiunii pe piaţa europeană", ne-a precizat preşedintele PRCP.
În ceea ce priveşte reluarea exporturilor de carne de porc de către România, Ioan Ladoşi ne-a spus că fermierii noştri urmează să primească "ultimele unde verzi": "Trebuie să existe o conlucrare cu ANSVSA, pentru că unităţile care-şi manifestă dorinţa de export către UE trebuie să treacă printr-un proces de evaluare sanitar-veterinară".
În opinia domniei sale, cei care vor fi cel mai bine pregătiţi sunt fermierii care au societăţi integrate (fermă-abator-procesare).
Exporturile de carne de porc spre Uniunea Europeană vor putea fi reluate, în totalitate, de la 1 ianuarie 2014, după ce livrările de carne de porc şi produse procesate din carne de porc de la firmele româneşti au fost interzise în anul 2003, din c