Peste 80% din producţia de zahăr este obţinută din trestie-de-zahăr, iar restul din sfeclă-de-zahăr, aşa încât preţul zahărului este puternic influenţat de recoltele de trestie-de-zahăr ale principalilor producători mondiali
În prezent cotaţia zahărului brut pe bursele internaţionale este la aproximativ jumătate faţă de cea de la începutul anului 2011
Preţul zahărului brut a scăzut cu aproximativ 17% până în prezent pe anul în curs, după cum reiese din analiza contractelor futures cu active suport zahăr, contracte cotate pe ICE Futures US, cu livrare în martie 2014, se arată într-un comunicat de presă al SSIF Equity Invest.
"Preţul zahărului scade pentru al 3-lea an consecutiv, deoarece cantitatea produsă continuă să fie mai mare decât cea consumată. Estimările Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA) privind sezonul 2013/2014 arată că producţia globală de zahăr va depăşi din nou consumul (ca şi în anii precedenţi), dar diferenţa dintre producţie şi consum se va micşora; stocurile globale aferente sezonului 2013/2014 vor creşte însă cu 0,5%, ajungând astfel la un nivel record", a explicat Cosmin Enache, director general adjunct al casei de brokeraj.
Preţul depinde de producătorii de trestie-de-zahăr
Peste 80% din producţia de zahăr este obţinută din trestie-de-zahăr, iar restul din sfecla-de-zahăr, aşa încât preţul zahărului este puternic influenţat de recoltele de trestie-de- zahăr ale principalilor producători mondiali - Brazilia, India, China, Thailanda, Pakistan şi Mexic, arată Equity Invest.
De la începutul anului curent până în primele zile ale lunii septembrie, preţul zahărului şi-a continuat pe bursele internaţionale declinul început în urmă cu circa 3 ani. În septembrie însă au apărut speculaţiile privind scăderea recoltei de trestie-de-zahăr în Brazilia (cel mai mare producător şi exporta