După ani de fricţiuni cu Washingtonul pe tema scutului antirachetă, Moscova a decis să joace tare şi să îşi transfere armament strategic sub nasul Occidentului. Sursa: REUTERS
Statele Unite au cerut ieri Rusiei să nu recurgă la măsuri care să afecteze stabilitatea regională în estul Europei, la câteva zile după ce presa germană a dezvăluit că Moscova a amplasat rachete strategice în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania. Rusia ar fi instalat cel puţin zece baterii de rachete Iskander- M în teritoriul de la Marea Baltică, aparent pentru a contracara scutul american antirachetă, ai cărui interceptori vor fi amplasaţi în România. Rusia a cerut în repetater rânduri Washingtonului să renunţe la sistemul defensiv şi, în faţa refuzului ferm al Statelor Unite, a avertizat încă de acum doi ani că va transfera rachete strategice în enclava Kaliningrad, în coasta UE şi a NATO.
Fără provocări
"Noi am cerut Rusiei să nu ia nicio măsură care să ducă le destabilizarea regiunii. Ne-am exprimat îngrijorarea" a declarat Marie Harf, purtător de cuvât al Departamentului de Stat. Luni, Polonia şi cele trei ţări baltice, Lituania, Letonia şi Estonia, şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de decizia Moscovei şi au anunţat că îşi vor consulta partenerii din NATO.
Moscova a confirmat abia luni că a instalat rachete în districtul militar de vest, care acoperă o arie vastă, inclusiv enclava Kaliningrad, fără a preciza dacă proiectilele au fost amplasate chiar în teritoriul respectiv, alimentând suspansul din rândul europenilor. Ziarul Izvestia a scris, de asemenea, că rachetele se aflau deja de un an în zona respectivă, înainte de a fi localizate de occidentali.
De la vorbe la fapte Rachetele Iskander-M pot fi dotate cu încărcături convenţionale sau nucleare, iar raza lor maximă de acţiune este de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce ar f