Aproximativ 10.000 de cărămizi uriaşe de gheaţă vor fi folosite pentru a fi ridicat, la Bâlea Lac, cel de-al nouălea hotel de gheaţă. Clădirea neobişnuită va fi inaugurată pe 25 decembrie.
An de an, mii de turişti fug de agitaţia marilor oraşe pentru o vacanţă în decor de poveste, în inima munţilor Făgăraş, la Bâlea Lac. Iar principalul obiectiv care atrage deopotrivă turişti români şi străini la peste 2.000 de metri altitudine este hotelul de gheaţă, care în acest an se ridică pentru a nouă oară la Bâlea Lac.
10.000 de cărămizi uriaşe tăiate din gheaţa lacului Bâlea
Lucrările la cel de-al nouălea hotel de gheaţă precum şi la cele trei iglu-uri sunt în plină desfăşurare la Bâlea. De dimineaţă şi până la lăsarea întunericului, 30 de oameni muncesc susţinut, pentru ca hotelul să-şi poată primii oaspeţii pe 25 decembrie, când este programată inaugurarea. Pentru că temperaturile sunt foarte scăzute la o asemenea altitudine, muncitorii fac pauze la fiecare două ore, pentru masă dar şi pentru a se încălzi cu câte un ceai fierbinte.
Singurul obiectiv de acest gen din România este construit, integral, doar din zăpadă şi gheaţă. Cărămizile uriaşe de gheaţă sunt tăiate cu drujba din gheaţa groasă a lacului Bâlea, şi apoi transportate până la locul construcţiei cu snowmobilul.
„La bază se curăţă frumos ca să fie la nivel drept, se amenajează, după care ridicăm zidul de calupi de gheaţă. Zidim, punem apoi apă, zăpadă, ca să se consolideze zidurile”, explică Ioji Paul, unul din muncitorii care lucrează la construcţia hotelului.
Întreaga construcţie, care anul acesta numără 12 camere plus 3 iglu-uri de gheaţă, „înghite” aproximativ 10.000 de calupi de gheaţă, fiecare cântărind între 60 şi 70 de kilograme.
Pentru acoperişuri, atât la hotel cât şi la iglu-uri, se folosesc cofraje peste car