13 deputaţi au semnat un proiect de lege prin care procesele penale vor fi suspendate dacă este sesizată Curtea Constituţională. Acestă prevedere ar urma să fie introdusă în legea de funcţionare a Curţii Constituţionale. Efectul acestei prevederi este acela că dosarele penale pot fi suspendate ani de zile. Acestă prevedere a fost eliminată din lege în 2010 tocmai pentru că s-a constat că excepţia de neconstituţionalitate a fost folosită de avocaţi pentru a tergiversa până la prescripţie dosarele inculpaţilor. Preşedintele Curţii Constituţionale a respins adoptarea unui astfel de proiect. Guvernul a avizat negativ iniţiativa legislativă.
Deputaţii care au semnat un proiect de lege prin care se modifică legea de funcţionare a Curţii Constituţionale: de la PSD - Adam Ioan, Neacşu Marian, Stragea Sorin Constantin; de la PNL: Varga Vasile, de la PP-DD: Adam Luminiţa-Pachel, Dragomir Maria, Mocioi Niculina; de la UDMR: Erdei Dolóczki István, Markó Attila-Gabor, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Seres Dénes, şi de la minorităţi Grosaru Mircea, arată gandul.info.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pe 12 decembrie, adică la două zile după ce plenul Camerei Deputaţilor a modificat Codul Penal prin dezincriminarea conflictului de interese şi prin eliminarea senatorilor şi deputaţilor din rândul persoanelor care pot fi cercetate de DNA.
În proiectul de lege a fost introdusă următoarea modificare: „Pe perioada judecării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă”.
Prezent la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele Curţii Constituţionale a declarat că nu este de acord cu o astfel de modificare.
Chiar şi Guvernul a trimis un punct de vedre prin care susţine că o astfel de modificare este inoportună. Din analiza guvernului rezultă că CCR ar urma să fie asaltată d