Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (PPP), cu 242 pentru, 40 de abţineri şi 37 de voturi împotrivă. Sursa: NICU DIRDIIAC
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a spus că elaborarea acestui proiect de lege vizează acoperirea unui segment nereglementat din OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, şi anume cel care are în vedere proiecte care pe parcursul operării nu pot atrage fonduri sau tarife suficiente pentru a acoperi investiţia şi a asigura un profit.
"Proiectele care au, pe perioada operării, capacitatea de a genera venituri suficiente pentru a permite recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit se vor realiza în continuare în sistem de concesiune pe Ordonanţa 34/2006. Proiectele care însă nu sunt apte să fie exploatate comercial sau să genereze suficiente venituri din exploatare, astfel încât să permită recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit fără contribuţia substanţială a unei autorităţi publice sau a unui partener public în general, se vor implementa prin legea parteneriatului public-privat", a arătat Şova, citat de Agerpres.
El a mai precizat că această lege este foarte importantă pentru autorităţile locale.
"Modernizarea sistemului de apă şi canal are aptitudinea de a genera tarife şi atunci poţi să-l faci (n.r. - proiectul) în sistem de concesiune pe Ordonanţa 34, dar construirea unei grădiniţe, a unei şcoli, a unui muzeu, a unei biblioteci sau a unui cămin cultural nu sunt proiecte de natură să genereze venituri şi, ca atare, nici să fie exploatate comercial de către un partener privat şi atunci se pot face în parteneriat public-privat", a explicat acesta.
Cât priveşte mecanismul contractual, Dan Şova a spus că acesta este foarte simplu, în etapa de construire a obiectivului toată finanţarea urmân