Sâmbăta trecută, social-democraţii germani au optat, prin votul majorităţii membrilor partidului, pentru intrarea într-un guvern de mare coaliţie, alături de Uniunea CDU/CSU. Odată cu acest moment, se conturează pentru Germania o nouă perioadă de stabilitate politică puternic susţinută de o largă majoritate parlamentară. Această conjunctură măreşte, credem, şansele Berlinului de a continua să aibă un cuvânt decisiv în evoluţiile UE.
La sfârşitul săptămânii trecute, cei mai mulţi dintre social-democraţii germani au votat, în cadrul partidului lor, în favoarea intrării la guvernare într-o formulă de mare coaliţie, alături de Uniunea CDU/CSU, relatează Deutsche Welle. Dintre votanţi, 75,96% „au votat pentru intrarea partidului în coaliţie, în timp ce 80.000 (aproximativ 24%) s-au pronunţat împotrivă“. Decizia majorităţii socialiştilor germani consolidează poziţia liderului partidului, Sigmar Gabriel. Ales în fruntea SPD în 2009, după ce socialiştii au înregistrat un puternic recul în alegerile parlamentare (în care au câştigat doar 23% din voturi, faţă de un scor de 34% în alegerile precedente, din 2005), Gabriel a reformat SPD, lărgind mult structurile de conducere şi decizând organizarea regulată a unor reuniuni ale partidului. După alegerile din septembrie 2013, Gabriel s-a pronunţat pentru demararea de negocieri cu creştin-democraţii; luna trecută, 83,6% dintre delegaţii prezenţi la Adunarea Generală a SPD, desfăşurată la Leipzig, l-au reales în funcţia de preşedinte al partidului, ceea ce a confirmat atractivitatea propunerii de a intra într-o formulă de cooperare postelectorală cu partidele de centru-dreapta.
Încă de duminică, 15 decembrie, presa internaţională a început să dea publicităţii numele unor miniştri din viitorul guvern ce va fi condus, ca şi ultimele două, de cancelarul Angela Merkel. Ştim, de exemplu, că „Frank-Walter