Analizând modul în care monedele celor mai mari economii ale lumii au evoluat în 2013, a reieşit că de la începutul anului şi până în prezent (până la 15 decembrie), euro a crescut faţă de toate celelalte monede din grupul luat în calcul, respectiv faţă de dolarul american (cu cca 4,1%) şi faţă de yenul japonez (cu aproximativ 24% ). Sursa: ANDREI STĂNESCU
Creşterile înregistrate de euro în raport cu alte monede au fost următoarele: lira sterlină (cu cca 3,7%), rublă (cu cca 12%), realul brazilian (cu aproximativ 18,4%), rupia indiană (tot cu cca 18,4%) şi cu aproximativ 1,1% faţă de yuanul chinezesc, potrivit unei analize realizate de Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Euro a început anul 2013 în contextul crizei din Cipru, care i-a influenţat semnificativ evoluţia în primul trimestru. Ulterior, a recuperat din depreciere, dar "avântul" i-a fost tăiat la începutul verii de discuţiile privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să reducă ritmul de cumpărări de active începând cu toamna acestui an, ipoteză care a condus la întărirea dolarului american.
Ieşirea Zonei Euro din recesiune în trimestrul al doilea a ajutat euro atât în raport cu USD, cât şi cu alte monede. Ulterior, în octombrie, blocajul parţial al activităţii guvernului american a depreciat consistent USD, care a atins minimul pe anul în curs faţă de euro.
Creşteri de 19% ale investiţiilor în dolari
Dolarul american înregistrează însă aprecieri faţă de o serie dintremonedele analizate: USD s-a apreciat cu cca 8% faţă de rublă, cu 13,8% faţă de realul Brazilian, cu 13,7% faţă de Rupia indiană şi cu 19% faţă de yenul japonez.
Yuanul a avut la rândul său o evoluţie bună. La jumătatea lunii decembrie, compara