O asociaţie culturală are în plan amplasarea în Bucureşti a unor statui care ar putea pune sub semnul întrebării anumite teorii ale istoricilor care susţin că dacii au fost subjugaţi şi transformaţi în sclavi de romani.
Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) încearcă, de ceva timp, să identifice şi să popularizeze simbolurile culturale ce definesc identitatea românească. O echipă de numai şase voluntari a reuşit să atragă în acest demers un tânăr istoric, Leonard Velcescu, laureat al Premiului "Eudoxiu Hurmuzachi", acordat de Academia Română în 2012. Acesta a fost apreciat de academicienii români pentru o lucrare privind istoria artei prin care Leonard Velcescu arată că la momentul primei etape a formării poporului român, adică în perioada în care la Roma era împărat Traian, dacii aveau un statut special.
Dacii, la loc de cinste
Preşedintele AICC, Florin Pârlea, ne-a adus câteva argumente în sprijinul acestei teorii. "Noi am încercat să identificăm aproape 100 de statui de daci care sunt în prezent răspândite în muzeele lumii şi avem şi un site statuidedaci.ro în care oricine poate să le observe. Istoricul Leonard Velcescu a arătat că toate aceste statui erau amplasate la loc de cinste în Forumul lui Traian, cea mai importantă piaţă din Roma Antică. Posturile dacilor nu arată relaţia de subjugare faţă de împăratul Traian, a cărui statuie ecvestră se afla în centrul pieţei. Materialul folosit pentru statuile dacilor nu putea fi întrebuințat decât de împărat şi este cel puţin curios faptul că Traian nu a amplasat în acest forum statui care să înfăţişeze şi alte popoare cucerite.
"Vrem ca tinerii români să îşi găsească locul lor"
Intenţia celor de la AICC este ca, în viitorul apropiat, să amplaseze, în Capitală, nişte replici ale statuilor de daci din forumul împăratului Traian. "Vrem ca acest