PSD nu renunţă, cu una cu două, la salvarea corupţilor. Acest lucru a fost anunţat, de altfel, printre rânduri de însuşi premierul Victor Ponta. El i-a îmbărbătat pe baronii penali să mai reziste încă 11 luni în regimul Băsescu, după ce au supravieţuit 9 ani. Desigur, cu riscul ca preşedintele să "mai bage câţiva oameni la puşcărie".
Ce mai contează câteva pagube colaterale, când sfârşitul războiului este atât de aproape? Declaraţia lui Victor Ponta este şi o invitaţie adresată baronilor PSD de a-l susţine la Preşedinţie, dacă vor să scape de urgie. De penitenciar. "Liberté, egalité, fraternité, corupţié", poate fi un slogan potrivit al USL în campania prezidenţială.
Ce s-a întâmplat ieri în Parlament demonstrează, fără de tăgadă, că reluarea ofensivei USL împotriva independenţei Justiţiei este doar o chestiune de timp. Legea amnistiei şi graţierii nu a fost respinsă, ci retrimisă Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Dezbaterea va fi reluată în plen, pe 1 februarie 2014. Proiectul de lege privind la suspendarea proceselor de corupţie, pe perioada judecării la CCR a excepţiilor de neconstituţionalitate, care a tergiversat în trecut marile dosare timp de mai mulţi ani, a fost respinsă de Camera Deputaţilor, dar se va duce la Senat, care este cameră decizională. Rămâne cum am stabilit.
PSD nu va putea să reia marea ofensivă de salvare a penalilor, atâta vreme cât PNL va fi la guvernare. Ne place sau nu, îi credem sau nu, liberalii lui Crin Antonescu au avut, în ultimele zile, contribuţia cea mai importantă în înăbuşirea Marii rebeliuni a corupţilor. Nu înseamnă, neapărat, că PNL a devenit peste noapte un partid dedicat anticorupţiei sau statului de drept. Cred, mai degrabă, că este vorba de un calcul politic. Liberalii şi-au pierdut total încrederea în Victor Ponta. Au observat că, de câte ori merg pe mâna premierului, îi lasă în osfaid, iar Traian