Evoluţia pieţei de anul acesta a fost sub aşteptările de la începutul anului
EY România: Piaţa este, în cel mai bun caz, la nivelul de anul trecut
La nivel global, piaţa de profil a consemnat cel mai mic volum din ultimii 8 ani
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut o evoluţie slabă şi sub aşteptările de la începutul anului, într-un context global, de asemenea, nefavorabil, în care piaţa a consemnat al treilea an de scăderi fără precedent.
Conform analizei EY, activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2012, cu 37.257 de tranzacţii anunţate în cursul anului, în valoare de 2.300 de miliarde de dolari, în scădere cu 6,3%, în pofida unor megatranzacţii.
Aceeaşi tendinţă s-a înregistrat şi pe plan local. "Nici în România piaţa de fuziuni şi achiziţii nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de la începutul anului 2013, rămânând, în cel mai bun caz, la acelaşi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară au influenţat evoluţia pieţei în 2013. S-au remarcat în 2013 un număr de tranzacţii importante în sectorul serviciilor financiare, în timp ce sectorul energiei, în particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare", a declarat, într-un comunicat remis redacţiei, Bogdan Câmpianu, director executiv Corporate Finance, EY România.
Pentru anul viitor, acesta afirmă că ar trebui să fie un an mai bun, dar trebuie îndeplinite alte două condiţii. "Pentru 2014, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor ar trebui să reia tendinţa de creştere, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi al recâştigării aşteptate a statutului de ţară cu rating investment grade", a explicat Bogdan Câmpianu.
La nivel global, piaţa a consemnat minime istorice
Sc