Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea au primit o scrisoare deschisă din partea a 35 de organizaţii media din întreaga lume care nu sunt de acord cu reincriminarea insultei şi calomniei. Săptămâna trecută, parlamentarii au decis ca insulta şi calomnia să fie reincriminate de noul Cod Penal, fără să mai consulte în prealabil organizaţiile din domeniu sau opinia publică.
Semnatarii consideră că în interiorul Parlamentului s-a produs un grav atac la adresa libertăţii de exprimare: "Organizaţiile semnatare, 35 membri şi parteneri ai reţelei IFEX, ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de reincriminarea insultei şi a calomniei de către Parlamentul României, parte a unui demers extins de modificare a Codului Penal. Acest vot anulează progresul făcut de România în ultimii opt ani în protejarea libertăţii de exprimare. Incriminarea insultei şi a calomniei constituie un grav atac împotriva acestui drept, având efectul de a intimida acele voci care aduc critici structurilor de putere din societate, expunând abuzul, corupţia şi ilegalităţile.
Există încă posibilitatea ca aceste modificări să nu intre în vigoare, în cazul în care Preşedintele refuză să le promulge. În acest caz, legea se va întoarce la Parlament, unde va fi supusă din nou procedurii de vot. Cerem Preşedintelui să îşi respecte promisiunea de a respinge modificările aduse Codului Penal, iar autorităţilor române să facă tot ce le stă în putere pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestor modificări. Amintim că în anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracţiunilor de insultă şi calomnie. În anul 2007 şi 2013, Curtea Constituţională a decis că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate, însă numai prin votul Parlamentului din 10 decembrie 2013 insulta şi calomnia au fost reintroduse în Codul Penal.
Dezincriminarea insultei şi calomniei a adus statului român felicitări