Protecţia mediului, o temă de actualitate în România ultimelor luni, intră acum şi în atenţia Bisericii Ortodoxe Române. Iar mesajul preoţilor pe acest subiect este tratat în pastorala de Crăciun, trimisă de Patriarhul Daniel.
În pastorala de Crăciun, Patriarhul Daniel întreabă: „Ce transmitem generaţiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat şi sfinţit sau pământ degradat şi pustiit?”.
Pastorala apare şi pe site-ul oficial al Patriarhiei Române. „Natura nu-şi îndeplineste rolul ei fără om sau printr-un om care lucreaza contrar ei”, adaugă Patriarhul Daniel.
Preafericitul Daniel mai spune: „Prin coruperea, sterilizarea şi otravirea naturii, omul face imposibilă existenţa sa şi a semenilor săi”.
Mesajul său vine în contextul protestelor faţă de exploatarea resurselor aurifere de la Rosia Montană şi a gazelor de şist. Este prima dată când Biserica se pronunţă pe tema mediului.
„Nu e vorba de nicio implicare a Patriarhiei Române în aceste discuții din spațiul public” legate de explorarea gazelor de șist și de exploatarea aurului la Roșia Montană, a declarat, la Digi24, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
„Este vorba de responsabilitatea noastră ca și creștini față de întreaga Creație. Avem această responsabilitate de a proteja Creația. Și când vorbim de poluare, de exemplu, ne putem referi și la poluarea apelor și pădurilor”, a precizat Constantin Stoica.
„Patriarhia respinge aceste încercări de atragere în astfel de jocuri politice și politicianiste. Nicidecum nu e vorba în cuvântul pastoral de vreo referire la gazele de șist sau Roșia Montană, ci este vorba de o meditație teologică și pastorală asupra responsabilității noastre față de Creație, la modul general, și față de semenii nostri”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, conform digi24.ro.
Protecţia mediului, o temă de actuali