Persoanele care iau în automobil autostopişti, contra unei sume de bani, riscă amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei, putând fi acuzaţi de „practici ilicite”.
Prevederea apare într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere şi care a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Reprezentanţii transportatorilor rurtieri care au propus proiectul de ordonanţă susţin că „ţinta” o reprezintă persoane fizice care sunt proprietari de microbuze fără autorizaţie şi care „fură” clienţii transportatorilor autorizaţi.
„Modificarea îi vizează de fapt pe cei care au autovehicule cu 8+1 locuri şi care sunt persoane fizice, nu sunt înregistraţi ca persoane fizice autorizate. Aceştia nu puteau fi amendaţi până acum de poliţie, pentru că legislaţia prevedea aplicarea de amenzi pentru PFA-uri sau persoane juridice, iar ei erau persoane fizice”, a explicat pentru gândul Mihai Ghişa, vicepreşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), una dintre asociaţiile care au iniţiat modificarea legii taximetriei.
"Dimineaţa, la prima oră, în orice autogară sunt persoane fizice cu maşini 8+1 locuri care fură clienţii transportatorilor autorizaţi. Aceştia sunt vizaţi", a spus Ghişa.
Ghişa anticipează că, dacă Guvernul va aproba noua prevedere, aplicarea ei va crea "un adevărat circ”.
„Va fi un adevărat circ. Închipuiţi-vă pe cineva care are maşina plină de prieteni şi este oprit în traseu de echipe de Poliţie sau chiar ARR care îl întreabă, de exemplu, care este numele exact al celor pe care îi are în maşină şi unde locuieşte fiecare din ei. Dacă şoferul nu ştie exact, poate fi amendat de Poliţie”, a spus vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
Proiectul de ordonanţă de urgenţă menţionează „existenţa unor practici ilicite î