Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege prin care dosarele penale erau suspendate atunci când o parte ridica o excepţie de neconstituţionalitate. Proiectul de lege a primit, luni seara, un raport de respingere de la Comisia Juridică. Legea urmează să fie trimisă către Senat, care este cameră decizională.
Dacă legea ar intra în vigoare, dosarele penale ar putea fi suspendate şi ani de zile. Acestă prevedere a fost eliminată din lege în 2010 tocmai pentru că s-a constatat că excepţia de neconstituţionalitate a fost folosită de avocaţi pentru a tergiversa până la prescripţie dosarele inculpaţilor.
Preşedintele Curţii Constituţionale a respins adoptarea unui astfel de proiect, iar Guvernul a avizat negativ iniţiativa legislativă.
Noua propunere legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pe 12 noiembrie şi a fost semnată de următorii deputaţi: de la PSD - Adam Ioan, Neacşu Marian, Stragea Sorin Constantin; de la PNL * Varga Vasile, de la PPDD - Adam Luminiţa-Pachel, Dragomir Maria, Mocioi Niculina; de la UDMR + Erdei Dolóczki István, Markó Attila-Gabor, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Seres Dénes, şi de la minorităţi, Grosaru Mircea.
În proiectul de lege, a fost introdusă următoarea modificare: „Pe perioada judecării excepţiei de neconstituţionalitate, judecarea cauzei se suspendă”.
Prezent la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că nu este de acord cu o astfel de modificare.
Chiar şi Guvernul a trimis un punct de vedere prin care susţine că o astfel de modificare este inoportună. Din analiza executivului rezultă că CCR ar urma să fie asaltată de excepţii de neconstituţionalitate, deoarece proiectul de lege elimină şi filtrul judecătorului pentru transmiterea excepţiilor de neconstituţionalitate. „Drept urmare