Mai mult de jumătate dintre europeni (58%) sunt mulţumiţi de serviciile de transport feroviar din ţara lor, deşi, per ansamblu, doar 35% din total călătoresc cu trenurile interurbane, arată rezultatele Eurobarometrului publicat astăzi şi transmise redacţiei.
Doar 35% dintre europeni călătoresc cu trenuri interurbane de câteva ori pe an sau mai frecvent, deși 83% dintre ei locuiesc la cel mult 30 de minute distanță de o gară. 32% din totalul cetăţenilor UE nu călătoresc niciodată cu trenuri interurbane.
Automobilele continuă să fie mijlocul de transport predominant în Europa, însă în 2010 europeanul mediu a călătorit cu automobilul aproape 9.500 de kilometri, mai puţin cu 100 de kilometri decât în 2004.
Principalele motive invocate de europenii care nu călătoresc cu trenul sunt: gradul de dificultate al operaţiunii de cumpărare a biletelor, accesibilitatea redusă pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi precaritatea informaţiilor.
Studiul a fost realizat în rândurile a 26 de mii de europeni şi a analizat nivelul de satisfacție cu privire la serviciile interne de transport feroviar, inclusiv trenurile propriu-zise, gările și accesibilitatea pentru persoanele cu mobilitate redusă.
În ianuarie 2012, Comisia Europeană a prezentat un pachet feroviar ce cuprindea propuneri vizând deschiderea pentru concurență a serviciilor interne de transport feroviar de călători, crearea unor sisteme comune de informare și a unor sisteme integrate de emitere a biletelor, precum şi îmbunătățirea fiabilităţii reţelelor de transport feroviar.
În general, 59% dintre europeni sunt mulțumiți de frecvența trenurilor. Italia și Europa centrală şi de sud-est au cel mai scăzute rate de satisfacție.
UE investește 26 de miliarde euro în proiecte de transport paneuropene, mai ales în domeniul transportului feroviar.
F.A. Mai mult de jumătate dintre e