Statele Unite au exprimat "îngrijorare" în legătură cu riscul "destabilizării" în regiunea Kalinigrad, după decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene, a anunţat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP.
"Noi am cerut Rusiei să nu ia nicio măsură care ar duce la destabilizarea regiunii", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf, precizând că Washingtonul a discutat cu Moscova despre acest subiect.
"Noi ne-am exprimat îngrijorarea (...) Ştim, bineînţeles, că statele din regiune s-au declarat preocupate (de decizia Rusiei) şi continuăm discuţiile cu ele", a adăugat Harf.
Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au exprimat, luni, preocupare în legătură cu instalarea de către Rusia a unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene.
"Planurile de instalare a bateriilor de rachete Iskander-M în regiunea Kaliningrad ne îngrijorează. Polonia a subliniat acest fapt în repetate rânduri", se arată într-un comunicat comun emis de Ministerul polonez de Externe.
Rusia a instalat sisteme de rachete Iskander-M, cu rază scurtă de acţiune, în partea de vest a ţării, în apropiere de frontiera cu Uniunea Europeană, a confirmat Ministerul rus al Apărării. "Sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander au fost desfăşurate în Regiunea militară Vest", care include şi enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov. "Aceste măsuri nu încalcă niciun acord internaţional", a dat asigurări oficialul rus.
Regiunea militară Vest include şi Moscova şi Sankt-Petersburg, întinzându-se până în zona arctică şi până în nordul Ucrainei.
Kremlinul a avertizat în 2011 că Rusia ar putea să instaleze în Kaliningrad sisteme de rachete Iskander, pentru a răspunde "a