O adolescentă din oraşul Bălceşti, judeţul Vâlcea, trăieşte împreună cu mama ei dintr-un venit lunar de numai 200 de lei, care reprezintă pensia de boală a femeii. Plină de speranţe, fata a început să lupte pentru a-şi depăşi condiţia socială. De câteva luni, s-a transferat la un liceu din Craiova şi face tot ce-i stă în putinţă pentru a-şi construi o carieră.
Elena Niţă este elevă la Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“ din Craiova din acest an şcolar. În cele câteva luni de când au început cursurile, fata a fost remarcată de cadrele didactice pentru sârguinţă şi este dată ca exemplu elevilor de la clasele de învăţământ tehnic. Performanţele Elenei sunt cu atât mai de admirat cu cât a schimbat nu doar liceul, ci şi specializarea. „Primii doi ani de liceu i-am făcut la Bălceşti, la specializarea mecanic auto. Acum sunt la specializarea tehnician operator de calcul“, explică Elena. Specializarea a fost aleasă de unchiul său, care i-a apreciat rezultatele obţinute în primii doi ani de liceu şi a vrut să o ajute să-şi împlinească visul de a învăţa la un liceu bun, care să-i dea şansa de a urma apoi o carieră în domeniul medical. Fata are acum posibilitatea să studieze biologia, disciplină importantă pentru cariera medicală. „O să aleg biologia şi la bacalaureat, ca să fiu bine pregătită şi să pot să-mi urmez visul. Îmi doresc să devin asistent medical, să ajut oamenii“, spune Elena.
Autodidactă pentru şcoală
Dorinţa ei de a se pregăti temeinic pentru o carieră a fost observată şi de diriginta de la clasă. „Are note destul de bune şi pot spune că a adus o notă pozitivă colectivului prin comportament şi prin rezultate“, spune Tatiana Bălăşoiu.
Pentru notele pe care le are, Elena munceşte foarte mult. Învaţă repede lecţiile de limba franceză şi limba engleză, însă la unele discipline întâmpină şi dificultăţi. Cea mai dificilă i se pare matematica, p