Ofensiva parlamentarilor împotriva instituţiilor care luptă contra corupţiei şi a criminalităţii organizate continuă: ei vor reintroducerea suspendării judecării dosarelor penale pe perioada în care Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor de neconstituţionalitate. Acest tertip a fost folosit până în 2010 pentru a tergiversa cu anii procesele.
Proiectul prin care ar urma să fie modificată Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale a fost iniţiat de deputaţii UDMR Mate Andras Levente, Marton Arpad şi Seres Denes, dar şi-a găsit rapid susţinători şi la grupurile PSD, PNL, PP-DD şi al minorităţilor naţionale. În final, proiectul poartă 13 semnături, printre care cea a deputatului PSD Marian Neacşu, trimis luni în judecată pentru conflict de interese. De altfel, şi colegul acestuia de la UDMR Mate Andras Levente este trimis în judecată, din luna septembrie, tot pentru conflict de interese. Un alt semnatar al proiectului, deputatul Marko Attila (UDMR), are şi el dosar pe rol, după ce a fost condamnat, în prima instanţă, la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
Ce vor parlamentarii
Două lucruri sunt vizate în proiectul de lege: 1. Procesele să se suspende cât timp Curtea Constituţională judecă excepţia de neconstituţionalitate şi 2. Instanţa în faţa căreia a fost ridicată excepţia să fie obligată să sesizeze CCR.
Guvernul, Consiliul Legislativ şi CSM au avizat negativ propunerea, iar Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a întocmit, cu trei voturi „contra“, un raport negativ. Introdus ieri pe agenda plenului (fără să fi fost anunţat dinainte, după modelul „patentat“ săptămâna trecută), proiectul a fost respins (în favoarea lui s-au pronunţat 22 de deputaţi de la UDMR şi PP-DD), dar s-ar putea să asistăm la o răsturnare de situaţie când va ajunge la Senat, care este şi Cameră decizională.
Printre argumen