Ucraina, ţară pe care toată lumea europeană o considera până nu demult doar o clonă în miniatură a Rusiei, cu autorităţi dirijate prin firele nevăzute ale şantajului politic şi economic, nu mai are răbdare.
Noua generaţie, cea care s-a săturat de stilul sovietic de a minţi şi manipula, vrea să iasă din non-istoria cu parfum de vasalitate absolută la care vor să îi condamne "fraţii" ruşi. Euromaidanul este simbolul acestei lupte, dar, după cum am constatat singuri în zilele cât am stat printre protestatari, UE este doar pretextul pentru această mişcare, poate unicul loc ideal în care, odată ajunşi, Kremlinul nu se va mai putea implica în destinul viitor al Ucrainei.
Poveşti cu şi despre Ianucovici
"Are closet de aur. Asta spune totul despre valorile şi mentalitatea lui", îmi spune Igor, arhitect pensionat, despre preferinţele lui Viktor Ianukovici. Biografia actualului preşedinte al Ucrainei stârneşte acelaşi interes şi furie printre ucraineni. Trecutul său dubios porneşte în Doneţk, de unde e originar, şi unde a fost membrul unei grupări criminale, potrivit ucrainenilor. În urma unui conflict de interese din cadrul grupului, liderul acesteia a fost omorât, Viktor Ianukovici fiind promovat ca succesor, iar pe parcursul mai multor ani, gruparea a reuşit să ajungă la Kiev, în fruntea Guvernului.
"A stat la răcoare pentru că fura căciuli pe străzi când era tânăr. Porecla lui în închisoare era Xам (din rusă mitocan): fura de la ceilalţi deţinuţi şi mai era şi turnător", povesteşte Igor. Împreună cu prietenii săi, şi ei pensionari, a venit pe Maidan pentru a lipi un poster pe care au nominalizat toţi membii guvernului pentru premiul Oscar la categoria celor mai mincinoşi. Vin pe Maidan în fiecare seară, beau un ceai fierbinte şi discută.
Capul lui Lenin
Protestele din Kiev continuă deja pentru a treia săptămână, iar piaţa Maidan a căpătat simb