Angajaţii Deutsche Telekom (DT), printre care se numără şi cei ai Cosmote şi Romtelecom (DT deţine indirect, prin compania OTE, 35% din Cosmote România şi 22% din Romtelecom) lucrează zilnic într-o atmosferă tensionată, pentru a ajunge şi a îndeplini standarde de performanţă foarte greu de atins. Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie referitor la condiţiile de muncă ale angajaţilor din companii de telecomunicaţii deţinute de DT în România, SUA, Grecia, Cehia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru.
În total, au fost intervievaţi de sindicate 1.800 de angajaţi, aceştia răspunzând la o serie de întrebări referitoare la condiţiile şi experienţele de la locul de muncă, sănătatea, siguranţa şi drepturile lucrătorilor. Toţi cei intervievaţi sunt angajaţi ai companiilor de telecomunicaţii în care DT deţine, în afara Germaniei, o cotă parte din acţiuni, în cazul României aceste companii fiind Cosmote şi Romtelecom, mişcarea sindicală a acestora fiind condusă de Sindicatul Liber din Telecomunicaţii - SL-TC.
Rezultate sondajului relevă o serie de abuzuri printre care se numără ameninţări, intimidări şi umilinţe împotriva personalului din cadrul companiilor de telecomunicaţii. Mulţi dintre cei intevievaţi au raportat că au fost în mod direct ţintele agresiunilor din partea supervizorilor, în timp ce alţii au declarat că au observat un comportament agresiv faţă de colegii lor. 93% dintre angajaţi au declarat că au fost intimidaţi la locul de muncă, sub diverse forme: presiune din partea colegilor, agresiune verbală, denigrare profesională, demoralizare sau umilire.
În România, ameninţările şi intimidarea afectează un număr semnificativ dintre angajaţii Romtelecom şi Cosmote, 32% dintre cei 131 de intervievaţi declarând că au fost ameninţaţi la locul de muncă, iar 93% au menţionat că au fost intimidaţi, prin agresiune verbală, denigrarea