* Angela Merkel, nemulţumită
Comisia Europeană va deschide o anchetă în privinţa gestionării subvenţiilor în "energia verde" din Germania, decizie care ar putea genera costuri mai ridicate pentru industria de profil şi va afecta investiţiile în domeniu.
Circa 2.000 de utilizatori industriali germani de energie, inclusiv producătorii de chimicale şi oţelăriile, precum giganţii BASF şi "ThyssenKrupp", au fost exceptaţi de la plata unor supra-taxe pe care le suportă consumatorii obişnuiţi.
Comisia examinează dacă excepţiile în sumă de aproximativ 5 miliarde euro (6,9 miliarde dolari) pe an au fost incorecte şi dacă ar trebui plătite retroactiv.
Autorităţile de la Bruxelles au declarat că discount-urile pot fi justificate doar în anumite situaţii în care este necesară împiedicarea firmelor mari consumatoare de energie să părăsească Europa. Oficialii UE cred că anumite aspecte din legea germană în materie au afectat competiţia.
De cealaltă parte, cancelarul german Angela Merkel a declarat ieri, înainte de anunţul Comisiei, că ţara sa a încercat să rămână un centru industrial puternic şi nu vede cum reducerile acordate producătorilor de energie regenerabilă ar putea fi neloiale.
"Este vorba despre companii şi, atunci când vorbim despre companii, vorbim despre locuri de muncă", a subliniat Merkel în parlamentul german, adăugând: "Atât timp cât există ţări europene în care energia electrică este mai ieftină pentru industrie decât este în Germania, nu pot vedea cum este afectată concurenţa".
Totodată, Merkel a precizat că "Germania va arăta în mod clar că Europa nu va deveni mai puternică dacă pune în pericol locurile de muncă". Cancelarul de la Berlin a conchis: "Germania vrea să rămână o locaţie industrială solidă. Avem nevoie de companii competitive".
Ancheta pregătită de UE a determinat critici din partea marilor consumatori