Pentru că în perioada următoare carnea de porc va fi nelipsită de pe mesele ieşenilor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVA) a tras ieri un semnal de alarmă pentru prevenirea îmbolnărilor cu trichineloză. “Pomana porcului” este principalul obicei culinar blamat de medicii sanitar-veterinari.
În vederea prevenirii îmbolnăvirii, DSVSA Iaşi a recomandat ieşenilor să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora. “Se mai recomandă achiziţionarea cărnii numai din centrele comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar şi sa renunţe la obiceiurile culinare riscante, care presupun consumul de carne sau preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic”, susţin medicii instituţiei.
De pe 1 decembrie şi până în prezent, inspectorii DSVSA au acordat sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum total de 11.000 lei. 17 comercianţi din judeţ au fost găsiţi cu nereguli, cinci scăpând doar cu avertismente. Controalele vor continua însă în perioada următoare. “În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere şi control pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, motiv pentru care sunt necesare măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală”, a declarat medicul Nicolaie Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi.
Totodată, conducerea DSVSA a anunţat că va avea în vedere detaliile referitoare la marcarea cărnii şi identificarea