Zestrea pro-europeană va crește doar dacă nu va exista un hiatus prea mare între nivelul de viață promis de guvernanți și realitățile trăite de oameni.
Două congrese ale unor partide politice, la Chișinău, au provocat diverse comentarii și speculații. Primul dintre acestea – mă refer la congresul Partidului Liberal Democrat, organizat pe 8 decembrie, efervescent la nivel cromatic, bogat în bannere, stegulețe și în alte semne distinctive, dar și cu importanți invitați din străinătate –, a trecut în revistă un an de activitate a formațiunii. S-au adoptat documente programatice, a fost confirmat ca șef al partidului Vlad Filat. Nu a existat nicio intrigă cu privire la funcția de președinte al PLDM. Actualul premier, Iurie Leancă, văzut de mulți drept un concurent redutabil pentru liderul în funcție, este hotărât să se dedice integral actului de guvernare, implementării complicatei agende post-Vilnius.
Mai multe comentarii a suscitat celălalt congres, ținut duminică, 15 decembrie, al Partidului Liberal Reformator. Era un eveniment așteptat, după ce grupul Hadârcă, al foștilor disidenți din PL, nu a reușit să determine convocarea unui congres extraordinar al partidului care să producă schimbarea lui Mihai Ghimpu, acuzat pentru stilul său autoritar, inflexibil și insultător la adresa colegilor. Așa cum s-a remarcat deja, plecarea disidenților a slăbit Partidul Liberal, dar a salvat cursul european al Moldovei, întrucât liberalii lui Ion Hadârcă au furnizat voturile necesare pentru validarea guvernului Leancă, astfel încât ei își pot trece drept un merit al lor incontestabil parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Nici azi nu este clar de ce și-a scos Mihai Ghimpu partidul de la guvernare, dar se pare că numai la interesul național nu s-a gândit. O coaliție care ar fi trebuit să negocieze cu Dodon, de exemplu – un politician pro-r