Mâncarea nesănătoasă te îngraşă, asta nu mai reprezintă o noutate, dar junk-food ne afectează grav şi memoria, avertizează oamenii de ştiinţă australieni.
Potrivit unui studiu publicat în revista ”Brain, Behaviour and Immunity”, preluat de Daily Mail, chiar dacă e vorba despre o perioadă scurtă de timp în care este consumată mâncarea nesănătoasă, se înregistrează negative asupra capacităţilor cognitive. Savanţii atrag atenţia că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului.
Cercetătorii de la Universitatea New South Wales au demonstrat, în premieră, că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.
Este de remarcat faptul că rezultate similare au fost înregistrate şi în cazul animalelor hrănite sănătos, dar care au băut apă îndulcită cu zahăr. Mai mult, şoarecii au dezvoltat o inflamaţie într-o zonă a creierului asociată cu memoria spaţială.
De asemenea, animalele au avut dificultăţi în recunoaşterea unor locuri familiare, după ce au primit o alimentaţie nesănătoasă. În plus aproape că n-au sesizat schimbarea poziţiei diferitelor obiecte.
"Ştiam că obezitatea provoacă inflamaţii la nivel corporal, dar nu am realizat, până acum, că provoacă schimbări şi la nivel cerebral", a declarat Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales, coautoare a studiului.
"Surprinzătoare, la acest studiu, este viteza cu care se produc deteriorările la nivel cognitiv. Datele preliminare arată că efectele nu au dispărut după reveniea la o alimentaţie sănătoasă, ceea ce este foarte îngrijorător", a mai spus Margaret Morris.
Capacitatea animalelor de a recunoaşte obiectele nu a fost afectată, indiferent dacă acestea au fost hrănite cu mâncare sănătoasă, mâncare sănătoasă la