Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est va ramane stabil, insa perspectiva este una sumbra, avand in vedere ca recuperarea economica este inca fragila in regiune, iar problemele legate de calitatea activelor inca persista in unele state slabite, precum Romania, se arata intr-o analiza a agentiei de rating Fitch.
Balanta riscurilor ramane negativa in Ungaria si Romania, iar Fitch se asteapta ca unele tendinte nefavorabile sa se inregistreze in continuare in Bulgaria si Croatia, in timp ce bancile din Polonia, Cehia si Slovacia sa fie inaintea competitorilor regionali.
Mai mult, Fitch noteaza ca Slovenia isi va continua recapitalizarea institutiilor financiare, conform raportului publicat pe site.
Agentia de rating se asteapta ca recuperarea economica in regiune sa progreseze in 2014, economia celor opt tari din ECE urmand sa avanseze cu 2%, de la 0,6% in 2013 si 0,5% in 2012.
"Acest lucru va stabiliza si mai mult sectorul bancar al regiunii. Totusi, redresarea acestuia ramane fragila si dependenta foarte mult de factori externi", atrag atentia expertii Fitch.
Pentru Romania, agentia de rating anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor.
Totodata, o relansare totala a sistemului bancat nu pare a fi probabila, avand in vedere ca avansul economiei va fi moderat, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.
Raportul mai arata ca riscurile legate de creditele in valute, care au o pondere mare in totalul imprumuturilor, nu se vor diminua in 2014, deoarece ele sunt credite de consum pe termen mediu sau ipotecare pe termen mediu, iar creditarea merge greu in tara noastra.
Totodata, profilul de finantare al sectorului bancar romanesc se imbunatateste treptat, raportul credite-depozite c