De la mijlocul lunii ianuarie, pâinea, precum și alte produse de panificație, vor putea avea orice cantitate dorește operatorul economic, dar nu vor mai conține coloranți, ca urmare a unui ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), publicat recent în Monitorul Oficial.
De asemenea, conform noilor reguli, produsele de panificatie nu mai pot conține coloranți, cu exceptia E 150 a-d, caramelul, cel mai utilizat colorant în industria alimentară.
Ordinul Autorității Naționale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condițiilor pe care trebuie sa le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificatie pe teritoriul Romaniei a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmând să intre în vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat in vigoare la 16 septembrie 2011, se abrogă. Acest act normativ stabilea ca, incepand din 16 septembrie 2011, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, iar specialitățile de panificație trebuie sa aibă o cantitate netă de 150 de grame.
Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevăd ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificație pot avea orice gramaj.
Produsele de panificație nu mai pot conține coloranți
Conform recentului ordin, produsul de panificatie este cel obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare iodata, cu sau fara enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fara alte adaosuri. Exceptie de la aceasta definitie fac produsele de panificatie cu umpluturi. @N_P