Cererea pentru berile belgiene facute in manastiri si abatii vechi de secole este la cea mai inalta cota din toate timpurile, dar curand s-ar putea sa nu mai existe niciun calugar care sa le faca. Din ce in ce mai putini oameni aleg calugaria.
ITA-Asociatia Internatioanal a Trapistilor (calugarilor) spune ca numai berile facute de calugarii insisi sau sub supervizarea calugarilor pot primi eticheta originala de Produs Autentic de Manastire, scrie The Independent.
Dar tot mai putini barbati aleg sa se calugareasca, iar berariiile de manastire se straduiesc sa gaseasca noi recruti. La manastirea belgiana Orval, una dintre cele opt din lume care produc beri de manastire originale, au mai ramas doar 12 frati, fata de 35 cati erau in urma cu cateva decenii.
"Cautam tot timpul noi recruti, dar, din nefericire, nu putem sa angajam un headhunter", spune fratele Bernard. "Mai vin cate unii care ne cer un formular ca sa aplice pentru aceasta slujba, dar nu merge chiar asa", spune el.
Ca sa devii un frate si, astfel, un berar la Orval, e nevoie de o asumare pe termen lung. "Oricine e interesat poate sa vina si sa stea la manastire cateva zile. Daca ii place, candidatul poate veni sa traiasca in manastire pentru o luna.
Daca candidatului i se pare ca viata intr-o comunitate calugareasca i se potriveste, poate incepe o perioada de incercare de cinci ani", spune fratele Bernard.
Nu numai manastirea Orval se chinuie sa supravietuiasca declinului fervorii religioase din afara zidurilor. Manastirea Achel din nordul Belgiei mai are doar 6 calugari, dintre care 5 au peste 70 de ani.
Berea belgiana de manastire a castigat tot mai mult in popularitate in ultimii ani, in parte si pentru ca e mai rara. Conform regulilor ITA, berea trebuie vanduta numai pentru a asigura nevoile comunitatii sau ale manastirii