Mai sunt câteva zile până la Crăciun şi craiovenii sunt în goană după bradul perfect. În această perioadă, evaziunea este în floare în cazul comercializării brazilor din Piaţa Mare, pentru că vânzătorii nu dau clienţilor bon fiscal.
Ieri am mers în Piaţa Mare din Craiova şi am încercat să aflăm dacă vreun comerciant le dă clienţilor bon fiscal. Oferta este bogată, iar preţurile variază în funcţie de calitatea şi mărimea bradului. Cel mai ieftin brad costă în jur de 40 de lei, iar cel mai scump - 400 de lei, însă vânzătorii sunt gata să negocieze, mai ales că sunt ultimele zile în care îşi pot vinde marfa.
Primul comerciant la care am mers ne spune că vine cu brazii din Harghita, iar ultimul preţ pe care ni-l oferă este de 70 de lei. Când îi cerem, însă, bon fiscal rămâne surprins şi spune pe un ton hotărât: „De unde bon? Nu am cum să vă dau aşa ceva, nu o să vă dea nimeni de aici bon“.
Mergem la alt comerciant, care, cum ne vede, începe să îşi prezinte oferta. Îl întrebăm dacă poate să ne dea bon fiscal pentru că trebuie să transportăm bradul undeva la ţară, iar răspunsul pe care îl primim este şi de această dată negativ: „Aaaa, nu pot să vă dau bon. Nu are cum să vă oprească poliţia şi să vă ceară bon, chiar dacă îl transportaţi mai mulţi kilometri“. Insistăm, spunând că se fac controale în trafic şi că am vrea neapărat să primim bon, dar, uşor enervat, vânzătorul ne spune: „Nu vă opreşte nimeni, n-auziţi?! Eu n-am de unde să vă dau bon. Dacă vă opreşte cineva, îl trimiteţi la mine“.
„E şmecherie cu eticheta aia. Cum să nu trebuiască bon fiscal?“
Comercianţii de pomi de Crăciun susţin sus şi tare că locul bonului fiscal îl ţine eticheta, care arată provenienţa bradului. Ei spun că nici un cumpărător nu va avea probleme cu legea dacă bradul este însoţit de această etichetă. În realitate, însă, eticheta de care vorbesc comercianţii din P