"Clasamentul celor mai mari economii ale lumii ia în calcul valorile PIB pentru ultimul an încheiat (respectiv, anul 2012); astfel, conform datelor Băncii Mondiale, în top se află SUA, urmate de China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Italia şi India.
Analizând modul în care monedele celor mai mari economii ale lumii au evoluat în 2013, a reieşit că de la începutul anului și până în prezent (până la 15 decembrie), Euro a crescut faţă de toate celelalte monede din grupul luat în calcul, respectiv faţă de USD (cu cca 4,1%), Yenul japonez (cu aproximativ 24% ), Lira Sterlină (cu cca 3,7%), Rublă (cu cca 12%), Realul brazilian (cu aproximativ 18,4%), Rupia indiană (tot cu cca 18,4%) şi cu aproximativ 1,1% faţă de Yuanul chinezesc. Trebuie reamintit că Yuanul a intrat în 2013 în grupul celor mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială; Banca Centrală a Chinei controlează însă cursul de schimb al Yuanului, limitându-i oscilaţia faţă de punctul fixat", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Euro a început anul 2013 în contextul crizei din Cipru, care i-a influenţat semnificativ evoluţia în primul trimestru. Ulterior, Euro a început să recupereze din depreciere, dar "avântul" i-a fost tăiat la începutul verii de discuţiile privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să reducă ritmul de cumpărări de active începând cu toamna acestui an, ipoteză care a condus la întărirea Dolarului American. "Posibila reducere a stimulentelor monetare de către Fed a rămas apoi în continuare un subiect al speculaţiilor, aducând periodic volatilitate în pieţe. Ultimele rezultate privind piaţa americană a muncii au fost încurajatoare, dar pieţele au ajuns să aştepte semnale mai clare. Pe 17-18 decembrie are l