Patru din zece români nu au folosit niciodată internetul, valoare dublă față de media europeană, arată un studiu Eurostat. Situația e și mai rea în chestiunea accesării serviciilor online ale autorităţilor - numai 5% din populaţie face acest lucru, cel mai scăzut procent din UE.
Aproximativ 42% dintre români nu au utilizat niciodată internetul, iar serviciile online ale autorităţilor sunt accesate de numai 5% din populaţia României, comparativ cu o medie de 41% în Uniunea Europeană, potrivit datelor institutului comunitar de statistică.
Procentajul românilor care nu au utilizat niciodatã internetul este apropiat de cel din Bulgaria (41%). În top urmează Grecia, unde 36% din populaţie nu a accesat internetul, Italia (34%), Portugalia (33%) şi Polonia (32%).
În acest timp, unul din trei români spune că accesează zilnic internetul, iar 13% săptămânal, în timp ce 58% dintre gospodării României au acces la internet, iar 56% au la dispoziţie viteze broadband.
La nivelul uniunii, 79% din populaţie are acces la internet, iar 76% la servicii în bandă largă. Totodată, 62% dintre europeni intră zilnic pe net, 10% săptămânal, iar 21% nu au utilizat niciodată internetul.
Cât privește serviciile online ale statului, România stă de departe cel mai prost la acest capitol. Cu o rată de accesare de numai 5%, România este cu mult în urma Italiei (21%) şi Bulgariei (23%), în timp ce la nivelul UE 41% dintre cetăţeni îşi plătesc taxele online sau utilizează servicii oferite de guvern şi autorităţile locale pe internet.
Dintre puţinii români care accesează servicii ale statului pe internet, mai mult de jumătate îşi gestionează taxele online, 25% solicită diverse documente personale, iar 27% revendică transferuri sociale.
Serviciile online ale statului sunt cel mai solicitate în ţările nordice şi Olanda. În Danemarca, 85% din cetăţeni accesea