Bucatele tradiţionale pregătite pentru masa de Crăciun în nouăsprezece ţări europene au fost analizate în cadrul unui studiu recent, iar pe baza datelor obţinute s-a realizat un top din care reiese cine are parte de cel mai nociv ospăţ în data de 25 decembrie
Compania Lifesum, producătoare a unei aplicaţii Android care calculează numărul de calorii pentru diverse alimente, a stabilit valoarea nutriţională a meselor tradiţionale de Crăciun din Europa, pe baza unui sondaj de opinie realizat în rândul angajaţilor din ambasadele de la Londra a nouăsprezece state.
În uma comparării datelor obţinute, Franţa s-a situat pe primul loc al clasamentului, cu cea mai sănătoasă masă de Crăciun, urmată de Cehia, Polonia, Portugalia, Austria, Ungaria, Norvegia, Rusia, Finlanda, Suedia, Olanda, Islanda, Spania, Danemarca, Italia, Elveţia, Germania, Irlanda şi Marea Britanie.
Cu o medie de 7.000 de calorii pentru o persoană, britanicii au înregistrat cel mai mare aport caloric la masa festivă. Chiar dacă România nu apare în clasament, estimarea numărului de calorii pe care un român le consumă, în medie, la masa de Crăciun, ne-ar situa în zona de mijloc a topului, cu un total de 4.405 calorii de persoană. Ce au francezii şi n-au englezii?
Meniul din Regat conţine o mulţime de preparate cu sosuri şi umpluturi pe bază de unt care au contribuit din plin la desemnarea ospăţului britanic drept cel mai nociv. Astfel, festinul englezilor include friptură de curcan, raţă, gâscă sau fazan, friptură de vită, diverse umpluturi, sos cu pâine, sos cu unt şi brandy, varză de Bruxelles, plăcintă cu carne, drob cu nuci coapte, cartofi la cuptor, budincă de Crăciun şi tartă cu fructe.
La polul opus, Franţa se laudă cu cea mai sănătoasă masă tradiţională, chiar dacă meniul conţine treisprezece feluri de desert, un simbol pentru cei doisprezece apostoli şi Iisus. Totuşi